Några ord om Hälleviksstrand.
Hälleviksstrand eller som man också säger ”Strana”, är ett samhälle på västra Orust som förmodligen numera mest är känt för att det är där man tar färjan till Käringön. Så har det inte alltid varit.
Vi är cirka 200 åretruntboende som bor där och arbetar både innanför och utanför kommungränsen. Sommartid är det nästan dubbelt så många, mycket beroende på vår fina skärgård och natur, men också för att Hälleviksstrands ursprungsbebyggelse är ganska oförstörd.
I Hälleviksstrand finns ett museum för den som vill se hur folket levde här på 1800-talet klicka på länken och läs om Morlanda Hembygdsförening.
Här finns också ett vackert kapell i norsk stil uppfört år 1904.
Historik
För flera hundra år sedan upptäckte fiskare från Hällevik ”Lerkilen”. Här drog de upp sina båtar och byggde bodar vid stranden.
Under 1700-talets sillperiod växte bebyggelse och sillsalterier upp. Bönder från Orusts inland kom hit för att sälja säd och köpa fisk. Tillsammans med storsjöfisket bedrevs här också export av havre samt handels- och fraktverksamhet.Vid 1800-talets slut startade badortsverksamheten, då varmbadhus, hotell och pensionat byggdes upp. Vid vattnet ligger den äldsta typen faluröda och gula sjöbodar, med små bostadshus placerade på berget ovanför. Utmärkande för alla fiskesamhällen är att husgavlarna vetter ut mot havet. Man ville ha god utsikt över hav och himmel för att kunna se skiftningar i väder och vind.
Att man bosatte sig på klipporna berodde på att man ville spara den jord som fanns till jordbruk.
I början av 1900-talet blomstrade samhället, man byggde bostadshus med pampiga glasverandor och vackra snickeridetaljer.
En katastrof drabbade Hälleviksstrandsborna när branden den 8 juni år 1905 ödelade stora delar av samhället. Någon månad tidigare hade Oscar Augustsson börjat anlägga det som senare skulle bli Hälleviksstrands Varv.
På 1900-talets mitt byggdes en konservfabrik och den verksamhet som nu är Ströms stenhuggeri startades. Ytterligare ett företag som etablerades vi denna tid är Bertil Oscarssons mekaniska verkstad.
Hälleviksstrands Främjande bildades av några eldsjälar hösten 1944, föreningen har bland annat hand om badplatsen och samlingslokalen.
Hälleviksstrand – oljemålning från 1944 av Konrad Ekdahl-Ask
Tavlan ägs av Lennart Ekdahl – Göteborg som även innehar copyrighten.
Under 60-talet byggdes vägar och VA-anläggningar ut och gav möjlighet till nybyggnation och samhället expanderade åt söder där det då fanns en stor campingplats. Sedan dess har fritidsboendet stadigt ökat i samhället, många som haft sina rötter i Hälleviksstrand har flyttat tillbaka eller skaffat ett sommarhus. Det finns också områden med fritidbebyggelse i närheten t.ex. Långeland och Slätterna.
Under senare år har bilismen haft stor påverkan på samhället sommartid på grund av färjeförbindelsen till Käringön. Ibland verkar det som vi haft fler bilar än människor här.
Hälleviksstrand idag
Nu för tiden händer det saker i Hälleviksstrand, det byggs och det sprängs till höger och vänster. Nya hus ger nya människor i samhället för första gången sen 70-talet. Färjetrafiken flyttades för några år sedan och har gett oss ett Hälleviksstrand som människor stannar upp i och njuter av, Istället för att bara rusa förbi. Ett nytt Hälleviksstrand kan stå för dörren.
Vi tror att ”Främjandet” tillsammans med andra ideella föreningar som HKSS, Föreningen lekplatsen t.ex. kommer att spela en viktig roll för trivseln i samhället även i framtiden. Gå in och titta på respektive program för att se vad som är på gång.