Brev till Främjandet 7/3 2011

Hej Christer!

Bertil Holmberg frågade om jag kan vara med på ett möte imorgon och det kan jag inte, men jag kan informera lite om vad vi gjort vad gäller området kring lerkilen. Kristina Lindholm och jag äger varsin minimal bit av marken och vi tycker att det vore roligt om marken kunde betas så att vassen minskar och andra arter, både växter och djur,  får bättre möjligheter att etablera sig. Vi satte därför igång och hörde om de andra markägarna var intresserade. Jag ringde till några och skickade ett brev till andra. Tyvärr fick jag datorhaveri så jag kan inte bifoga någon kopia. De flesta av markägarna har varit positiva men en ville inte att hennes mark skulle betas och några har inte svarat.

Vi hade tänkt att vi skulle höra av oss till främjandet när vi fått svar från alla, men det har vi alltså inte än.

Jag har skrivit en preliminär ansökan till Länsstyrelsen, för man kan ju få bidrag den här typen av projekt.

Nu när Holger Formgrens motion gick igenom har jag uppfattat det som om kommunen ska uteda möjligheterna att göra området till strövområde – fågelskådningsplats. Det kan säkert bli bra och jag har skrivit till kommunen och informerat om våra ansträngningar hittills.

Vårt intresse är enbart att marken betas och har inte möjlighet att ägna mycket tid åt detta, och  vi tycker att det är utmärkt om främjandet vill  engagerar sig i projektet, som säkert kan innehålla mer än en betad äng.

Bifogar den projektbeskrivning som jag skickade till länsstyrelsen.

MVH
Anna-Lena Hård
Västergårdsv 425
47495 Hällevikstrand
Tel: 52325

Projektbeskrivning ” Hälleviks strandäng”

Syftet med projektet är att gynna biologisk mångfald och samtidigt få en vackrare och mer intressant närmiljö genom att skapa betade strandängar där nu vassen breder ut sig runt lerkilen i Hälleviksstrand. Marken är många Hälleviksstrandsbors utsikt och ligger i omedelbar närhet till den unika kyrkan som den skiljer från vattnet i lerkilen. Kyrkan används frekvent för bröllop sommartid och en betad hage istället för igenväxande vass-mark skulle öka skönheten på denna, för många, betydelsefulla plats. Marken är uppdelad på många små ägor och samfälligheter med ett flertal ägare.

I ett första steg har vi identifierat de flesta större ägare. En del av dem har redan gett sitt samtycke medan andra kommer att tillfrågas via brev som sänds ut 110125. Vilka som är med i vissa samfälligheter är ännu oklart.

Om en tillräckligt stor andel av ägarna är positiva till att deras mark betas kommer vi att bilda en grupp, kanske en ideel förening, om det är det lämpligaste, för att genomföra projektet.

Vi bedömer att följande åtgärder är aktuella:

För restaurering av strandängen behöver man:

  • rensa området från gamla fårstängsel och taggtråd och annat som kan skada djuren
  • ta ner en del träd och ta bort sly
  • slå gammal vass och gammalt gräs med slaghack eller slåttermaskin och elda eller frakta bort det slagna
  • sätta upp staket; stolpar av trä eller återvunnen plast och två trådar. Skaffa ett elaggregat som om möjligt drivs med solenergi. Staketet bör gå ut i vattnet en bit.
  • ordna med vatten

För hävd av ängen:

  • upprätta avtal med ägare av betesdjur (3-6 kvigor eller hästar), helst kvigor åtminstone initialt, som vi kan låna under betessäsongen
  • fördela ansvaret för den dagliga tillsynen och vattningen av djuren bland intresserade
  • vi som har hästar kan ta ett övergripande ansvar

För uppföljning av projektet vad gäller biologisk mångfald:

  • kontakta biologiskt kunnig person som kan göra årliga inventeringar av växter och djur