Arbetsmöte i Lokalen

Rapport

LUP arbetsmöte i Lokalen 9/10 2011.

Den 9:e oktober träffades LUP representanter i ett arbetsmöte för att diskutera och planera LUP–projektets nuläge och framtida planer.

Inbjudna: Främjandets styrelse, LUP Styrgrupp, LUP Referensgrupp och

LUP arbetsgrupper + konsulten Hans Arén.

 

AGENDA:

10.00                                   Välkomna. Kort om syftet med dagen

10.15 – 11.30                    Info om nuläge och senaste nytt.

11.30 – 12.00                    Diskussion/Frågestund Vad har varit bra/mindre bra i LUP arbetet?

 

12.00 – 14.00                    Grupparbete – LUP organisation/projekt

 

14.00 – 14.30                    Presentation/genomgång av grupparbete

 

14.30 – 15.00                    Sammanfattning, förslag till ny arbetsplan

 

15.00                                   Tack för idag.

 

 

 

Deltagare:        Christer Oscarsson,Per Oscarsson, Lennart Mattsson, Bengt Reis, Johan Ekman, Holger Formgren, Anders Thölén, Veronica Abrahamsson, Anita Bergström, Eva Nilsson, Roger Andersson, Kalle Warnhammar, Per-Erik Näslund, Hans Arén, Lars Colliander

 

———————————————————————————————————–

  1. Info om nuläge och senaste nytt.

 

  1. a.  Bostäder.

Projektgruppen har av olika anledningar inte kommit igång. Ann-Christin Wallerius har tagit på sig rollen som sammankallande. Styrgruppen skall hjälpa till med nystart.

 

b. Båtmuseum.

Gruppen har varit mycket aktiv och besökt ett antal museer i Bohuslän för att få information och lära sig mer om förutsättningar/villkor/erfarenheter för en eventuell etablering och drift av ett museum i Hälleviksstrand. Har dessutom haft ett antal möten med representanter från Orust Kommun för att sälja in och positionera Hälleviksstrand som ett attraktivt och möjligt alternativ för ett båtmuseum. Arbetar nu med att ta fram ett programförslag och en skiss för ett tänkt båtmuseum med placering i nära anslutning till konferensanläggningen Hällevik Yacht Club. Förslaget förväntas vara klart för publicering för jul.

 

  1. c.  Mötesplats/affär/café

Även denna grupp har varit mycket aktiv. Har i huvudsak jobbat med idéer och förslag kring hur man kan försköna hamnplan och hur vi skall kunna bli av med godshanteringen.

Roger och Lars informerade om ett möte som anordnades av Bohuslänska Sjötransporter i Tuvesvik den 7/10. Ingemar Johansson, VD för Bohuslänska Sjötransporter, hade bjudit in ett stort antal leverantörer som levererar varor/gods till Käringön för att informera om hur bolaget kan transportera all typ av allt gods från Tuvesvik/Lavön till Käringön redan nästa sommar. Representanter från följande leverantörer var med på mötet.

  • Arla
  • Schenker
  • Servera
  • Carlsberg
  • Vinalliansen

Leverantörer som står för en bytande del av godsflödet till Käringön.

Bohuslänska Sjötransporter kommer att kunna erbjuda dagliga transporter till Käringön för all typ av gods från och med 1/3 2012. Kommer dessutom kunna erbjuda en obruten kylkedja för färskvaror/kylvaror vilket är viktigt för Arla, Servera m.fl.

Samtliga leverantörer var mycket positiva till vad de fick se och höra och ser Tuvesvik/Lavön som ett klart bättre alternativ än Hälleviksstrand för godstransporter till Käringön.

 

Projektgruppens uppdragsbeskrivning skall uppdateras/formuleras om med hänsyn till ”mötesplats” eftersom Mitt andra hem i Hälleviksstrand nu öppnar restaurang/bar/microbryggeri i Magasinet.

 

d. Andstensholmen/miljö

Projektgruppen har fokuserat på följande i ett närperspektiv.

  • En gångbrygga från piren till badet skulle skapa en trevligt och tillgänglig miljö vid vattnet för alla. Dessutom rusta upp den gamla gångvägen från herrarnas bad över berget till hamnens grillplats.
  • Någonstans utefter denna brygga, eller dess närhet, vill vi göra en bastu.
  • Badet behöver ett större barnbad och handikappbad.
  • Vi vill få bort sjösättningsrampen och undersöker om det finns andra ställen för den t.ex. hos Hällevik Strand i Halsbuna.

 

Man skissar nu på ett förslag till bastu och gångbrygga och kommer att besöka Dyrön för att se och höra hur deras bastu projekt kommit till och fungerar. Så snart detta är gjort kommer man att lämna in en preliminär bygglovsansökan till kommunen. Detta kommer förhoppningsvis att vara klart för jul.

 

  1. e.  Lerkilen

Förslaget med att utveckla Lerkilen till en våtmarkspark är inne i en förstudiefas där Christer Hjelmsten tillsammans med biologen/konsulten Thomas Liebig genomför en nulägesstudie av fågellivet i lerkilen.

Arbetet kommer att pågå fram till april/maj 2012 och därefter har man för avsikt att presentera ett förslag till utvecklingsplan för Lerkilen.

En arbetsgrupp från kommunen besökte Lerkilen i slutet av augusti för att studera förutsättningarna och möjligheterna för detta projekt. Alla var mycket positiva till projektet.

Holger Formgren informerade om det instabila politiska läget i kommunen där Socialdemokraterna och Folkpartiet sagt upp samarbetet med Folkviljan. Hans Pernvik är sjukskriven och byggnadsnämndens ordf. Els-Marie Ragnar har svårt att fortsätta sitt uppdrag som ordf. i Byggnadsnämnden? Holger föreslog att vi försöker ta över Lerkilen projektet från Kommunen. Kräver ett snabbt agerande.

Inget beslut om handlingsplan.

  1. f.   Kommunikation/Hemsida

Arbetet med att ta fram/utveckla en ny hemsida för Hälleviksstrand pågår och förväntas en första version förväntas vara klar för sjösättning för jul.

 

  1. Presentation grupparbete
    1. a.  Deltagarna delades upp tre grupper som fick i uppdrag att diskutera/analysera/föreslå förändringar och förbättringar vad gäller LUP projektets organisation, process och delprojekt.


  1. Följande är en sammanfattning av resultatet från detta grupp arbete.

Grupp 1.

LUP organisation.

  • skapa en bättre arbetsordning för hur styrgruppen och styrelsen skall arbeta.
  • beskriv hur resultatet från arbetsgruppernas och styrgruppens arbete skall redovisas.
  • fastställ hur referensgruppen skall vara sammansatt för att representera samhället/föreningen på ett demokratiskt sätt. Viktigt att få legitimitet.
  • Samtliga arbetsgrupper bör vara representerade i Styrgruppen.

LUP processen.

  • Här föreslår man att projektet tar fram/jobbar med rullande årsplaner för år1, år2 och år3.
  • Ingen för Hälleviksstrands talan hos kommunen. Någon från Främjandets styrelse bör vara med och representera Hälleviksstrand vid Kommunfullmäktiges Forum på torsdagar 18.30.

LUP delprojekt.

  • Följande nya delprojekt bör initieras
    • Näringslivsprojekt
    • Företagarförening
    • Trafikgrupp

Grupp 2.

LUP organisation.

  • Nuvarande organisation är inte så snabb med OK i form.

 

LUP processen.

  • Arbetsordning för hur styrgruppen skall jobba bör tas fram. Ingvar Javér föreslog att LUP bör utnyttja Holger Formgrens erfarenhet för att ta fram en tydligare arbetsordning.

LUP delprojekt.

  • Delprojektet ”Bostäder” bör förändras/utvidgas för att även innefatta trafikplan/infrastruktur. Förslag till nytt namn: ”Samhällsbyggnadsgruppen”. Gruppen bör förstärkas med några nya ansikten. Förslag: Bertil Holmberg, Josef Bandi och Ingvar Javér.

Grupp 3.

LUP organisation.

  • Alla delprojekten skall vara representerade i Styrgruppen.
  • Uppdraget som sammankallande för styrgruppen bör övergå till ett något mer omfattande uppdrag med en tydligare arbetsbeskrivning. En ordförande som har intresse och kapacitet att spendera en dag per vecka på detta job.

 

LUP processen.

  • En tydligare arbetsordning för hur styrgruppen skall jobba bör tas fram.

LUP delprojekt.

  • Följande nya delprojekt bör initieras
    • Trafikplan
    • Hamnen, (vi behöver fler gästplatser och ta över ansvaret för ångbåtsbryggan från Vägverket)
    • Vision 2015 – ett förslag till helhetsbild som beskriver/visualiserar hur vi vill att Hälleviksstrand skall se ut om 3 – 5 år. Detta arbete bör utföras av en ny grupp!?
  1. Sammanfattning

Ett bra och konstruktivt möte där de flesta var nöjda med dagen och resultatet.

Alla ovan nämnda förslag till förändringar kommer att diskuteras och bearbetas av Styrgruppen vid nästa möte för därefter kunna presentera ett uppdaterat förslag till LUP organisation/arbetsordning/projekt för Främjandets Styrelse.